EKÁER várható változások

A kormány honlapjára csütörtökön felkerült rendelettervezet máris véleményezhető – hívja fel a figyelmet a szaktárca. A tervezet szerint bővülnének a mentesülési szabályok is. Így például 200-ról 500 kilogrammra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelné a gazdasági tárca a kockázatos élelmiszereknél a bejelentési kötelezettség határértékét.

A parlament pénteken szavaz az EKÁER-törvény módosításáról, amelynek az a legfontosabb újdonsága, hogy a részletszabályok kikerülnek belőle, viszont ezek megállapítása a szakminiszter kötelezettsége lesz. Ezeket tartalmazza a végrehajtási rendelet tervezete.

A jogszabály szerint az Európai Unió más tagállamából Magyarországra, akár innen külföldre, továbbá belföldön belül is csak EKÁER számmal lehet fuvarozni útdíjköteles – 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű – járművel.

A EKÁER-számot az exportáló feladónak, import terméknél a magyar címzettnek, belföldi fuvarozásnál pedig szintén a feladónak kell megkérnie. A számhoz az ügyfélkapun történő regisztrációval megszerzett felhasználónévvel és jelszóval lehet hozzájutni. Minden szám egy fuvart takar.

A tervezet mentesíti a EKÁER-szám megkérése alól a 20 kilométeren belüli szállítást. Ehhez egy évre szóló egyedi mentesítést kell kérni, amelyet a lejáratát megelőzően, legfeljebb 90 nappal lehet meghosszabbítatni.

A rendelet tervezete meghatározza a kockázatos termékek fuvarozásának feltételeként támasztott, kockázati biztosíték nyújtásának részletszabályait is. A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban szállított kockázatos termékek együttes, áfa-nélkül számított ellenértékének a 15 százalékát.

A tervezet nagyobb része – a törvénymódosítással együtt – március elsején lép hatályba, leszámítva a biztosítékadási szabályokat, amelyeket március 11-től kell alkalmazni. Néhány – a szám kiadásához kapcsolódó, informatikai fejlesztést igénylő – szabály hatályba lépésének ideje viszont csak április 1.

 

Mától véleményezhető az EKÁER rendelet

2015. február 19. 13:49

Az online árukövetési rendszer rendeletének tervezetét mától bárki véleményezheti. A jogszabály az EKÁER gyakorlati alkalmazásának szabályait határozza meg.

Az online árukövetési rendszer részletszabályait meghatározó rendelet véleményezésében gyakorlatilag minden érintett részt vehet, hiszen a kormány honlapján fent lévő jogszabálytervezetet bárki véleményezheti. (A rendelet elérhető a http://www.kormany.hu/hu/dok?source=8&type=302#!DocumentBrowse linken.)

A gazdasági tárca 2014. december 5-étől – az  Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer  Munkacsoport megalakulása óta – folyamatosan egyeztet az érintett piaci szereplőkkel. Az egyeztetések eredménye, a véleményezésre bocsátott rendelet.

A piaci igényeknek megfelelően számtalan könnyítést javasol a jogszabály-tervezet. A tárca javaslata szerint a kockázati biztosíték „számításának ideje” 60 napról 45 napra rövidülne. Bővülnének a mentesülési szabályok is. Így például 200-ról 500 kg-ra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelné a gazdasági tárca a kockázatos élelmiszereknél a bejelentési kötelezettség határértékét.

Az EKÁER bevezetésének szükségszerűsége nem kérdőjelezhető meg, abban teljes a társadalmi egyetértés. Az új rendszer a gazdaság fehérítését szolgálja, segítségével nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja.

A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért minden vállalkozásnak a szállításhoz kapcsolódó adatokat (pl. feladó adatait, kirakodás címét, rendszámot) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell. Az új rendszerrel jelentősen csökkenhetnek a visszaélések, és tovább fehéredik a gazdaság.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Search Dorozsmai Nagybani Piac
Share:
Profiles: